Restorani nacionalne kuhinje u Beogradu svojim gostima nude ambijentalni doživljaj i uživanje u specijalitetima nacionalne kuhinje. Bilo da ste redovan gost ili stranac u poseti Srbije, ne bi smeli da propustite priliku da posetite neke od restorana sa nacionalnom kuhinjom. Restorani sa dugom tradicijom osvojiće vas svojom ponudom hrane specifičnog ukusa i mirisa.
Nacionalna kuhinja Srbije je karakteristična kuhinja u odnosu na ostale zemlje sa Balkana. Brojna istorijska dešavanja su uticala i na kulturu i na ishranu tog naroda, ali Srbija je zadržala svoju kulturu i istoriju kod pripreme nacionalnih jela. Svaki region ima neke svoje specifičnosti i različitosti kod izbora namirnica za pripremu svojih nacionalnih jela.
U Srbiji je uobičajno da se jede 3 puta dnevno: ujutru – doručak, popodne – ručak i uveče – večera.
Ako bi pokušao da vam objasnim značenje nacionalne kuhinje, onda bi to uradio na sledeći način. U širem smislu „nacionalna kuhinja“ je uživanje u hrani tj. gotovim jelima, koja potiču sa podneblja Srbije.
Nacionalna kuhinja se menjala kroz istoriju, ali je zadržala neka svoja nacionalna jela.
Nacionalna kuhinja se menjala kroz istoriju
Početak i razvoj nacionalne kuhinje datira od perioda Nemanjića, pa sve do kraja srednjeg veka. Hrana u tom periodu poprima drugačiji ukus i izgled.
Namirnice u tom periodu su bile biljnog i životinjskog porekla. Najvažniji je bio hleb, a pravio se od pšenice, prosa, ječma, ovsa, raža itd. Da bi se dobio hleb žito se mlelo u vodenicama. Hleb se mesio kao pogača sa kvascem ili od kiselog testa. U to vreme pravio se kačamak od kukuruznog brašna. Ljudi su na tome prehranili svoju decu i porodicu.
Doručak je uveden u srpsku ishranu u drugoj polovini 19. veka, a uz doručak se uvek servira mleko,kafa ili čaj.
Tradicionalna jela sa podneblja Srbije:
- burek
- kačamak
- popara
- proja
- jaja sa slaninom
Hleb u Srbiji ima tradiciju i koristi se u određenim ritualima poput Slavskog kolača kada se slavi krsna slava ili kod pričesta. Pored toga postoji verovanje da je greh da se baca hleb.
U restoranima u Beogradu se služi domaći hleb ili lepinje spremljene na tradicionalni način.
Ukoliko posetite bilo koji restoran nacionalne kuhinje u Beogradu na meniju restorana možete pronaći supu ili čorbu, a možda i jedno i drugo, to sve zavisi od ponude restorana.
Najčešće supe i čorbe koja možete pronaći u ponudi restorana nacionalne kuhinje su:
- Čorba od spanaća, koprive i zelja
- Paradajz čorba
- Teleća čorba
- Riblja čorba
- Bela čorba
- Supa sa rezancima
- Supa sa knedlama
Postoje tu još mnoga jela koja su karakteristična za Srbiju, ali smo ovoga puta odlučili da pomenemo samo ove.
Kada govorimo o glavnim jelima iz ponude Nacionalne kuhinje,onda tu spadaju sva srpska jela sa roštilja, koja su veoma popularna i čine glavnu ponudu u većini restorana.
Restorani nacionalne kuhinje nude vam glavna nacionalna jela
Nabrojaćemo samo neke od glavnih nacionalnih jela:
- Pljeskavica
- Ćevapčići
- Vešalica
- Kobasica
- Ražnjići
- Karađorđeva šnicla
- Pršuta
- Kulen
Od gotovih jela u ponudi Nacionalne kuhinje izdvojio bih sledeće:
- Punjene paprike
- Đuveč
- Sarma
- Prebranac
- Punjene tikvice
- Pihtije
- Svadbarski kupus
- Paprikaš
- Podvarak
- Mućkalica
- Musaka
Ovo je samo deo ponude koja postoji u restoranima kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji.
Uz glavno jelo obično se služe salate kao dodatak, pa tako od karakterističnih Srpskih salata možete probati:
- Srpska salata
- Šopska salata
- Ruska salata
- Kupus salata
- Kiseli kupus
- Ajvar
- Ljutenica
- Urnebes
- Vitaminska salata
- Lučena Paprika
Nakon obilnog ručka možete poručiti poslasticu spremljenu na tradicionalan način.
Od pića u restoranima se služi crna kafa ili čaj. Od aperitiva se služe domaće rakije ili domaće vino. Evo neke od rakija koje možete pronaći:
- Šljivovica
- Lozovača
- Viljamovka
- Stomaklija
- Dunjevača
- Klekovača
- Medovača
- Kajsijevača
- Lincura
- Pelinkovac
- Orahovača
Takođe možete pronaći kvalitetna vina koja potiču iz naših poznatih vinarija, a u ponudi su bela i crna vina.
Najbolji restorani nacionalne kuhinje u Beogradu
Nacionalna kuhinja Srbije obuhvata riznicu različitih ukusa i mirisa. Ova fuzija različitih ukusa rezultirala je originalnošću, pa bogata srpska trpeza nudi nezaboravne ukuse koji se samo u Srbiji mogu osetiti.
Na portalu gradski vodič se mogu pronaći restorani nacionalne kuhinje (ovde) posetite neke od njih i isprobajte tradicionalna srpska jela.