Za vas smo posetiliRestorani nacionalne kuhinje u Beogradu

7. decembra 2020.Gradski vodič0

Restorani nacionalne kuhinje u Beogradu svojim gostima nude ambijentalni doživljaj i uživanje u specijalitetima nacionalne kuhinje. Bilo da ste redovan gost ili stranac u poseti Srbije, ne bi smeli da propustite priliku da posetite neke od restorana sa nacionalnom kuhinjom. Restorani sa dugom tradicijom osvojiće vas svojom ponudom hrane specifičnog ukusa i mirisa.

nacionalna kuhinja

 

Nacionalna kuhinja Srbije je karakteristična kuhinja u odnosu na ostale zemlje sa Balkana. Brojna istorijska dešavanja su uticala i na kulturu i na ishranu tog naroda, ali Srbija je zadržala svoju kulturu i istoriju kod pripreme nacionalnih jela. Svaki region ima neke svoje specifičnosti i različitosti kod izbora namirnica za pripremu svojih nacionalnih jela.

U Srbiji je uobičajno da se jede 3 puta dnevno:  ujutru – doručak, popodne – ručak i uveče – večera.

Ako bi pokušao da vam objasnim značenje nacionalne kuhinje, onda bi to uradio na sledeći način. U širem smislu „nacionalna kuhinja“ je uživanje u hrani tj. gotovim jelima, koja potiču sa podneblja Srbije.

Nacionalna kuhinja se menjala kroz istoriju, ali je zadržala neka svoja nacionalna jela.

Nacionalna kuhinja se menjala kroz istoriju

Početak i razvoj nacionalne kuhinje datira od perioda Nemanjića, pa sve do kraja srednjeg veka. Hrana u tom periodu poprima drugačiji ukus i izgled.

Namirnice u tom periodu su bile biljnog i životinjskog porekla. Najvažniji je bio hleb, a pravio se od pšenice, prosa, ječma, ovsa, raža itd. Da bi se dobio hleb žito se mlelo u vodenicama. Hleb se mesio kao pogača sa kvascem ili od kiselog testa. U to vreme pravio se kačamak od kukuruznog brašna. Ljudi su na tome prehranili svoju decu i porodicu.

vodenica

Doručak je uveden u srpsku ishranu u drugoj polovini 19. veka, a uz doručak se uvek servira mleko,kafa ili čaj.

Tradicionalna jela sa podneblja Srbije:

  • burek
  • kačamak
  • popara
  • proja
  • jaja sa slaninom

Hleb u Srbiji ima tradiciju i koristi se u određenim ritualima poput Slavskog kolača kada se slavi krsna slava ili kod pričesta. Pored toga postoji verovanje da je greh da se baca hleb.

U restoranima u Beogradu se služi domaći hleb ili lepinje spremljene na tradicionalni način.

Ukoliko posetite bilo koji restoran nacionalne kuhinje u Beogradu na meniju restorana možete pronaći supu ili čorbu, a možda i jedno i drugo, to sve zavisi od ponude restorana.

Najčešće supe i čorbe koja možete pronaći u ponudi restorana nacionalne kuhinje su:

  • Čorba od spanaća, koprive i zelja
  • Paradajz čorba
  • Teleća čorba
  • Riblja čorba
  • Bela čorba
  • Supa sa rezancima
  • Supa sa knedlama

Postoje tu još mnoga jela koja su karakteristična za Srbiju, ali smo ovoga puta odlučili da pomenemo samo ove.

Kada govorimo o glavnim jelima iz ponude Nacionalne kuhinje,onda tu spadaju sva srpska jela sa roštilja, koja su veoma popularna i čine glavnu ponudu u većini restorana.

Restorani nacionalne kuhinje nude vam glavna nacionalna jela

Nabrojaćemo samo neke od glavnih nacionalnih jela:

  • Pljeskavica
  • Ćevapčići
  • Vešalica
  • Kobasica
  • Ražnjići
  • Karađorđeva šnicla
  • Pršuta
  • Kulen

Od gotovih jela u ponudi Nacionalne kuhinje izdvojio bih sledeće:

  • Punjene paprike
  • Đuveč
  • Sarma
  • Prebranac
  • Punjene tikvice
  • Pihtije
  • Svadbarski kupus
  • Paprikaš
  • Podvarak
  • Mućkalica
  • Musaka

Ovo je samo deo ponude koja postoji u restoranima kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji.

Uz glavno jelo obično se služe salate kao dodatak, pa tako od karakterističnih Srpskih salata možete probati:

  • Srpska salata
  • Šopska salata
  • Ruska salata
  • Kupus salata
  • Kiseli kupus
  • Ajvar
  • Ljutenica
  • Urnebes
  • Vitaminska salata
  • Lučena Paprika

Nakon obilnog ručka možete poručiti poslasticu spremljenu na tradicionalan način.

Od pića u restoranima se služi crna kafa ili čaj. Od aperitiva se služe domaće rakije ili domaće vino. Evo neke od rakija koje možete pronaći:

  • Šljivovica
  • Lozovača
  • Viljamovka
  • Stomaklija
  • Dunjevača
  • Klekovača
  • Medovača
  • Kajsijevača
  • Lincura
  • Pelinkovac
  • Orahovača

Takođe možete pronaći kvalitetna vina koja potiču iz naših poznatih vinarija, a u  ponudi su bela i crna vina.

Najbolji restorani nacionalne kuhinje u Beogradu

Nacionalna kuhinja Srbije obuhvata riznicu različitih ukusa i mirisa. Ova fuzija različitih ukusa rezultirala je originalnošću, pa bogata srpska trpeza nudi nezaboravne ukuse koji se samo u Srbiji mogu osetiti.

Na portalu gradski vodič se mogu pronaći restorani nacionalne kuhinje (ovde) posetite neke od njih i isprobajte tradicionalna srpska jela.

restorani nacionalne kuhinje

 

Gradski vodič

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Potražite popularna mesta u Beogradu

Pretražite sve što vam je potrebno za vaše poslovne ili lične potrebe. Gradski vodič vam pomaže da sve lako I brzo pronađete.

All rights reserved by Gradski Vodič | Izrada sajta wp011